Bueckenholt

Bierfirma - Hobbybrouwerij

Hobbybrouwerij Bueckenholt is een initiatief van Koen Peeters en Joris Recko.

Koen en Joris zijn twee gezworen kameraden die reeds lange tijd een gemeenschappelijke passie voor bier delen. Door hun zoektocht naar nieuwe en vooral smaakvolle bieren werd het hen steeds meer duidelijk hoe rijk de traditie van het Belgische bier wel is. Wat echter opviel was dat er in de omgeving (Joris woont te Berg-centrum, Koen te Beneden-Veltem) weinig overbleef van die prachtige traditie.

Omdat tradities niet verloren mogen gaan, begonnen ze in 2010 zelf met het brouwen van bier: hobbybrouwerij Bueckenholt was een feit.

Deze hobby groeide uit tot een passie. Gebeten door de rijkheid aan traditie van de Belgische biercultuur en de passie voor het zelf brouwen van lekkere, evenwichtige en smaakvolle bieren, begonnen ze in 2013 met het commercialiseren van hun bier en richtten ze de bierfirma Bueckenholt brouwbroeders op. Hun eerste 2 recepten werden sindsdien gebrouwen door Brouwerij Bier Anders in Halen. Vanaf februari 2015 brouwen ze hun bier zelf in de brouwerij van Campenhout.

Bueckenholt: Liefde voor het ambacht...          Passie voor het Bier

 

Bueckenholt Belge

Een amberkleurige Speciale Belge van 6,5 vol%
Kleur: Wazig diep amber met cremekleurige stabiele schuimkraag
Aroma: Stevig gemout, met een neus van caramel. Veel body.
Smaak: zoete start, bitterheid, fruitige aroma's, pepertoets. Droog einde.

Wordt jaarlijks gebrouwen in februari en september
 

Waarom een special Belge?

Met dit bier gaan we terug naar de roots van het Brabantse bier. Ontworpen in het begin van de 20ste eeuw als tegenhanger voor de pilsbieren die in deze periode zeer populair werden in België. Het is een veredeling van het – vooral Brabantse – dorpsbier en werd gebaseerd op de Engelse Ale's. Een amberkleurig bovengistingsbier met fruitige toets en mild gehopt.
De Bueckenholt Belge onderscheidt zich van deze traditie door zijn iets sterker gehopte smaak, zijn iets hoger alcoholpercentage (6,5 vol%) en zijn volmondiger karakter. Dit door het gebruik van een specifiek kruid dat de bitterheid van het bier ook ten goede komt. Door het bier tijdens het brouwproces bij te zoeten met een niet alledaags zoetmiddel, krijgt deze Belge een speelse licht zoete toets en een iets diepere kleur. 

Bueckenholt SaisoN548

Een blonde Saison van 6,1 vol%.
Kleur: wazig goud, met een romige witte schuimkraag. 
Aroma: hoppig, gist. Medium body.
Smaak: beetje zoete start, verfrissend, zachte hopbitterheid, licht fruitig, zure toets, licht gekruid. Droog einde.

Wordt jaarlijks gebrouwen in januari en april

Waarom een SaisoN 548 met 6,1 vol. alc. ?

Omdat we met dit bier een grote en tragische gebeurtenis herdenken die in de begin jaren '60 plaatsvond in Berg. Op 15 februari 1961 vond de tot nu toe grootste Belgische vliegtuigramp er plaats. Hierbij kwamen alle 72 inzittenden van Sabena vlucht SN 548 om. Ook 1 landbouwer die zijn land op de plaats van de crash aan het bewerken was liet hier het leven. Het alcoholpercentage refereert naar het jaar waarin de crash plaatsvond.

266px-Boeing_707-329_Sabena_short_fin_1960.jpg

Bueckenholt 3008

Een donker winterbier van 7 vol%.
Kleur: diep donker bruin, met een romige witte schuimkraag. 
Aroma:
Stevig gemout, met een neus van zoethout. Veel body.
Smaak: zoete start, speculaas, zachte hopbitterheid, gebrande koffie, zure toets, gekruid. Droog einde.

Wordt gebrouwen volgens noodzaak

20161208_bueckenholt_3008_33cl-page-001.jpg

Waarom een 3008?

Ons nieuwe winterbier kreeg zijn naam als referentie naar het dorp Veltem-Beisem (3008 is het oude postnummer van dit dorp). Het is een donker moutig bier van 7° alc. Vol met toetsen van koffie, zoethout en speculaas. Een lekker verwarmend bier, matig in alcohol maar vol van smaak.